Автомобилни гуми - термини и означения
01.09.2019 г.

Автомобилни гуми - термини и означения

Фирмите производителки на гуми по целия свят членуват в регионални асоциации на производителите на гуми (за Европа - ETRTO), които определят размерите и толерансите на гумите, товароносимостта и работното налягане за отделните категории и размери гуми. Основните термини, касаещи гумите и джантите са обяснени по-долу:

 

Външен диаметър на гумата (OD) – Това е диаметърът на ненатоварена гума, монтирана на джанта, с препоръчителния за гумата диаметър и напомпана до препоръчителното налягане.

Широчина на профила (SW) – Това е широчината на напомпана гума, монтирана на измервателна джанта, с изключение на дебелината на буквите или декоративните елементи по страниците.

Височина на профила (SН) – Това е измереното по централната ос разстояние от ръба на борда до външния контур на протектора на напомпаната гума.

Статичен радиус (SLR) – Височината в изправено положение от пътната повърхност до центъра на оста при номинално налягане в гумата и номинален товар.

Широчина на профила в натоварено положение (LSW) – Това е широчината на напречното сечение на гумата в натоварено положение.

Пропорционално (аспектно) съотношение – Височината на профила (SH) изразена като процент от широчината на профила (SW).