Как да шофирате икономично

Как да шофирате икономично

За икономично шофиране трябва да се вземат под внимание следните няколко фактора.

На първо място трябва да поставим техническото състояние на автомобила. Мощен или с малък двигател, ако автомобилът е неизправен, трудно бихме постигнали икономия на гориво, както и да караме. От съществено значение е неговото редовното обслужване, при което не трябва да се прави компромис с качеството на консумативите – масла, филтри, гуми. Състоянието на гумите също е важна предпоставка за постигане на икономично шофиране.

Като цяло състоянието на гумите – грайфер, налягане, кривини, може да повлияе в огромна степен върху разхода на автомобила.

На трето място трябва да помислим и за стилът си на шофиране. За да постигате нисък разход на гориво е много важно да познавате добре своя автомобил - оптималното му съотношение обороти/скорост, как се държи на различните предавки, на коя предавка ускорява най-добре, къси или дълги са скоростите и редица други фактори. Винаги се стремете да държите двигателя в работните му обороти, избирайки най-подходящата предавка за да бъде максимално ефективен без да се налага да натискате рязко газта на педала, защото разходът на гориво не се определя от оборотите на двигателя, а от това, доколко сте натиснали газта. Когато спирате за кратко време не изключвайте двигателя, защото постоянното палене и гасене, освен че затормозява стартера изгаря повече гориво, отколкото автомобилът би изгорил за същото време работейки на празен ход!

Избягвайте да ползвате климатика, ако не е наложително. Понякога той може да повиши разходът на гориво с до 1л/100км.

Не забравяйте и следното важно условие - икономичното шофиране не трябва да бъде в конфликт с безопасното шофиране!