инциденти на паркинг

Нашите полезни съвети да избегнете инциденти на паркинг

Знаете ли, че приблизително 14% от всички катастрофи, които водят до щета на вашия автомобила, се случват на паркинг? Въпреки че камерите за обратно виждане помагат, се оказва, че те не са 100% надеждни.

Следвайте тези полезни съвети, за да избегнете всякакъв вид инциденти на паркинг:
 
Шофирай бавно

Най-лесният начин да избегнете какъвто и да е инцидент на паркинг е да шофирате бавно. Никога не знаете кога пешеходците може да излизат от колите си или превозни средства, които се изтеглят от местата си, без да гледат. Бъдете по-внимателни като завивате или давате назад.
 
Използвайте огледалата и камерите си
Проверявайте вашите слепи точки и огледала, когато правите маневри за паркиране, за да сте сигурни, че не излагате никого на опасност. Не разчитайте на вашата задна камера; тя не показва всеки ъгъл. Ако обаче имате такава, не забравяйте да я използвате винаги, когато сте на заден ход. Може да ви помогне да видите по-добре от обикновените си огледала.
 
Не бързайте да заемете освободено паркомясто

Не бързайте да заемете освободено паркомясто, давайки рязко газ, защото в същото време други автомобили може да излизат на заден ход,да не могат да реагират на време и това да доведе до инцидент.

Ако сте пешеходец:

Направете всичко възможно да използвате тротоари и / или пешеходните ленти в самия паркинг, когато се разхождате през него, за да се придвижите до вашия автомобил. Ако това не е възможно, опитайте се да бъдете видими докато минавате през паркинга.

Никога не допускайте, че водачът на превозно средство, което маневрира за изход от паркомястото, може да ви види.

Винаги бъдете наясно с обкръжаващата ви среда и погледнете и в двете посоки, преди да прекосите паркинг, за да видите дали има насрещно движение.

Вдигнете главата си и избягвайте да използвате мобилните си телефони или други устройства, които могат да ви разсейват, докато вървите.

Паркингите могат да бъдат също толкова опасни, колкото откритият път. Оставайте нащрек - независимо дали ходите пеша или шофирате - и следвайте всички предпазни мерки и обозначителни знаци. 

Ако все пак се стигне до ПТП на паркинг, следва да изпълните указанията при участие в пътно транспортно произшествие.

Повече съвети за пътна безопасност може да намерите на страницата ни Експертни Съвети.