гражданска отговорност
19.11.2019 г.

Цената на Гражданска отговорност ще се определя от нарушения в 7 категории

До 4 пъти по-скъпа може да стане застраховката "Гражданска отговорност" с новата система "Бонус- малус". Законопроектът беше представен за обществено обсъждане. Цената на застраховката ще се определя от нарушения в 7 категории, а шофьорите ще бъдат разделяни в няколко класа. В зависимост от класа, в който попадне водачът, отстъпката му може да е между 23-25%. Съответно оскъпяването да достигне 400%.

"Този проект е същият като предишния, но с някои подобрения. Целта е да се повиши безопасността на движението по пътищата", заяви застрахователният експерт Цветанка Крумова пред Нова тв."400% е много, но не е задължително. Това е като с глобите. Били много големи. Ами кой те кара да нарушаваш правилата? Никой не те кара", сподели Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

"В момента никой не може да каже какъв ще е ефектът от тази система, защото тя се базира на нарушенията на пътищата, а не на застрахователната статистика. Доброто нещо е, че ще се даде един рестарт на застраховката "Гражданска отговорност". Всички застрахователи трябва да излязат с нови базови премии", обясни Крумова.
"Всяко едно нарушение е потенциално ПТП", допълни Георгиев.

Бонусите за изрядните според едната скала ще са до 23% и ще са нужни 5 години, за да се достигнат. При другата застраховката може да поевтинее с 25% след 7 години.

Застраховката ще върви и със собственика, и с шофьора, но не и с колата. Предвидено е системата да започне да действа от 2021 г.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи трябва да се започне с по-малко на брой санкции. По думите му не трябва да се включват такива като неправилна маневра и неправилно изпреварване.

Председателя на СБО Емил Панчев е на мнение, че предложената система е стъпка в правилната посока, за да бъдат дисциплинирани шофьорите в България. "Има хора, които нищо няма да ги спре, но ще има полза", уточни Панчев пред bTV.

И Надежда Минкова от Института за пътна безопасност смята, че предложената система "Бонус-Малус" има потенциал да коригира поведението на водачите.